BG Elite Foto

je jedina fotografska radnja u Srbiji koja nudi sve vrste tradicionalnih film servisa. Vršimo profesionalno mašinsko i ručno razvijanje filmova svih formata. Veliki svakodnevni broj razvijenih filmova garantuje uvek svežu hemiju. Za svaku turu ručno razvijenih filmova se koristi nova hemija koja se po završenom procesu ekološki odstranjuje.

Razvijanje svih vrsta filmova

Bez obzira da li ste profesionalac, student ili se bavite fotografijom iz hobija, imamo brzo i kvalitetno rešenje, prilagođeno Vašim potrebama.
Mogućnost razvijanja starih filmova, filmova sa isteklim rokom trajanja, i filmova sa specifičnim postupcima poput ORWO filmova, mikro filmova, itd.
Koji god film da posedujete, bez obzira na format ili proces, možemo izvući tehnički maksimum iz snimaka sa specijalizovanim razvijanjem, skeniranjem proširenog opsega i računarskom obradom.

Procesi

Klasični crno-beli postupak ručnog razvijanja filma u tri faze sa sušenjem. Mogučnost razvijanja standardnim crno-belim i specijalnim sitnozrnastim razvijačem. Vreme razvijanja se određuje za svaki film posebno, zavisno od proizvođača i vrste filma kao i starosti. Mogućnost vršenja push i pull usluga.

Poznat i kao Fuji CN-16 , Konica CNK-4 i AGFA AP-70 je najrasprostranjeniji film proces koji kao rezultat daje negativ filmove u boji. Nudimo uslugo profesionalnog mašinskog razvijanja C41 filmova sa strogo određenom temperatutom, vremenom razvijanja i agitacijom. Mogućnost vršenja push i pull korekcije procesa razvijanja.

Kodak E6 je proces za razvijanje pozitiv filmova u boji (poznati i kao dijapozitiv i slajd filmovi) kao što su Ektachrome, Elit Chrome i Fujichrome. BG Elite Foto je jedina laboratorija u Srbiji koja još uvek razvija sjald filmove sa originalnim E6 postupkom u 6 faza i u Kodak hemiji.

Cross proces predstavlja namerno razvijanje fotografskog filma hemijskim postupkom koji se razlikuje od predviđenog. Ovako razvijeni filmovi se odlikuju izmenjenim balansom boja. većim kontrastom, i naglašenim zrnom. Zbog svoje nepredvidive prirode rezultata, cross proces je veoma zanimljiv za eksperimentisanje.

Formati

Perforirani 35 mm

135 je danas najrasprostranjeniji format filma i predstavlja perforirani 35mm film pakovan u kasete od 36 i ređe 27 snimaka. Standardna veličina snimka je 24x36mm.
Nudimo razvijanje i skeniranje polu-formata 18x24mm (Čajka), produženih i panorama formata 24x58mm (Horizont), kao i negativa sa eksponiranom perforacijom (Lomography Spinner, Sprocket Rocket).

135

Srednji format

120 je rol film 60mm u širini, obično oko 80cm dužine. Sastoji se od špulne oko koje je namotan film sa emulzijom i zaštitne papirne trake koja sprečava da se film osvetli na dnevnom svetlu.
220 je duplo duža varijacija 120 filma na istoj špulni, bez zaštitne trake.
Vršimo razvijanje i skeniranje svih formata snimaka od 6x4,5, 6x6, 6x9 do panoramskih 6x24.
 
 
120

Pocket

110 je film od 13mm spakovan u plastične ketridže. Obično povezivan sa jeftinim aparatima i niskim kvalitetom ovaj film je bio veoma popularan zbog izuzetne jednostavnosti upotrebe bez potrebe za premotavanjem.
Razvijanjem ovog filma u kombinaciji sa našim specijalizovanim skeniranjem, dobijaju se iznenađujuće dobri rezultati.
 
 
 
Poket

24 mm

APS - Advanced Photo System je 24mm film pakovan u plastične ketridže od 15,25 i 40 snimaka koji je bio zamišljen kao unapređenje klasičnog 135 filma za amatere.
Razvojem digitalne fotografije ovaj format je propao i proizvodnja je prestala 2010. godine. Razvijanje i skeniranje C, H i P formata je moguće.

aps

28 X 22

126 je ketridž sa filmom bez perforacije koji je bio dosta popularan sa Kodak Instamatic serijom aparata, ali je izbačen iz proizvodnje 2008. godine.
Snimci su kvadratnog formata 28x28mm.
Nudimo mogućnost razvijanja u originalnoj hemiji i skeniranja punog formata.

126

Plan

U filmove velikog formata spadaju svi filmovi preko 4x5 inča (102×127 mm).
Kako je ovaj format 16 puta veći od 35mm filma, nudi daleko veću rezoluciju, oštrinu i nivo detalja.
Vršimo razvijanje i skeniranje filmova velikog formata - Plan, u veličinama 4×5, 5×7 i 8×10 inča.
Mogućnost razvijanja i skeniranja nestandardnih formata.

veliki format

Disc film, 127,..

Ako imate film u formatu ili pakovanju (Disc film, 127,..) koje nije među pobrojanim, kontaktirajte nas i naćićemo najbolje rešenje da dođete do Vaših fotografija!
 
 
 
 disk film

Razvijanje starih filmova

RAZVIJANJE STARIH FILMOVA

Razvijanje svih vrsta fotografskih filmova sa prošlim rokom bez obzira na starost i proces razvijanja.

Filmovi se razvijaju specijalnim blagim i sporim postupcima tako da se povećava šansa da se dobiju snimci sa filma.
Uspešno razvijanje svih Orwo filmova bez obzira na starost.
Određene vrste filmova se razvijaju tako da se dobije crno-beli negativ i time spašavaju snimci na njima.
Za najbolje rezultate, preporučujemo našu uslugu skeniranja specijalizovanom opremom sa proširenim IC opsegom skeniranja koja je u mogućnosti da zabeleži snimke koje konvencionalni skeneri nisu u mogućnosti.
Sa naknadnom obradom i računarskom restauracijom snimaka, mogu se postići neverovatni rezultati sa filmova starih vise decenija.
U slučaju da je film potpuno prazan naplaćuje se samo snižena cena utrošene hemije.

Kompletna usluga obrade starih filmova:

  • specijalizovano razvijanje
  • skeniranje proširenog opsega
  • računarska obrada snimaka
  • izrada fotografija visokog kvaliteta

PUSH & PULL

Push predstavlja tehniku razvijanja fotografskog filma kojim se postiže povećanje efektivne osetljivosti filma (ISO).
Ovim procesom se kompenzuje podeskoniranost filma ali povećava zrno i kontrast.
Omogućava korišćene filmova koji inače ne bi mogao da se koristi u određenim svetlosnim uslovima Pull proces podrazumeva tehiku razvijanja fotografskog filma koja snižava efektivnu osetljivost filma (ISO).
Tako razvijen film ima sniženi kontrast i finije zrno.
Obe tehnike se mogu koristiti kao umetnički efekat.
Primer:
film sa osetljivošću ISO 200/24° se može uspešno dovesti na 400/27° push procesom ili na 100/21° pull procesom.
Proces obrade

Proces obrade

Prijem filma

Možete dostaviti filmove lično, u radnji na Trgu Republike u Beogradu, poslati poštom ili kurirskom službom na našu adresu uz poruku o željenim uslugama. U trenutku kada primimo filmove, oni ulaze u sistem i započinje obrada. Posebna briga se vodi o privatnosti klijenata i filmova.

Razvijanje filmova

U zavisnosti od primljenih filmova i Vaših želja vrši se odgovarajući hemijski postupak, mašinski ili ručni, da bi se izvukao maksimum iz filmova. U slučaju da se filmovi razlikuju, svaki se posebno tretira najboljim dostupnim postupkom za tu vrstu filma. Negativi u boji i crno-beli filmovi se razvijaju u toku dana, dok se dijapozitiv filmovi razvijaju na nedeljnom nivou.
 

Skeniranje

U zavisnosti da li je usluga skeniranja ili izrade fotografija tražena, vrši se digitalizacija filmova specijalizovanom opremom visoke rezolucije i proširenog svetlosnog opsega koja detektuje detalje koji mogu promaći kućnim skenerima. Preporuka je da se skeniranje vrši u ovom trenutku jer svaka kasnija manipulacija može dovesti do oštećenja filmova i smanjenja kvaliteta skena.

Isporuka

Po završetku skeniranja, filmovi se pakuju u zaštitne folije i papirnu ambalažu i spremni su za preuzimanje. Moguće je lično preuzimanje u radnji, slanje poštom ili kurirskom službom na Vašu adresu. Za veće porudžbine mi snosimo troškove dostave. Mogućnost online preuzimanja skenova u normalnoj rezoluciji odmah po okončanju skeniranja.
 

Pogledajte detaljan spisak usluga i cena

TOP