LOMOGRAFIJA

lomografija

Ranih devedesetih godina nekolicina bečkih studenata otputovali su u Prag gde su otkrili malu zagonetnu rusku kameru zvanu Lomo Kompakt Automat. Oduševljeni fotografijama koje je stvarao taj aparat, započeli su novi stil umetničke eksperimentalne fotografije, amaterski fotografišući unaokolo bez ikakvih pravila. Njihov pristup je uslikati što više fotografija (lomografija) u najneverovatnijim mogućim situacijama, u najneuobičajenim mogućim pozama i razviti fotografije što jeftinije. Rezultat je bio bujica autentičnih, koloritnih i ludih fotografija koje bi se kačile na velike panele bez ikakvog pravila i reda.

Ono što je na bečkoj andergraund sceni počelo kao spontani umetnički pristup fotografiji, razvilo se u Lomografiju, internacionalni socio-kulturni pokret koji koristi fotografiju kao kreativni pristup za subjektivno prikazivanje sveta.

kit

Sve što Vam je potrebno da bi ste zakoračili u svet lomografije je analogni aparat, 10 zlatnih pravila i BGE Foto:

1. Uvek nosite svoj aparat gde god da idete
2. Koristite ga bilo kada, danju ili noću
3. Lomografija nije smetnja u Vašem životu, već sastavni deo
4. Pokušajte da slikate iz kuka
5. Priđite sto bliže objektima svoje lomografske požude
6. „Ne razmišljajte“ (Willijam Firebrace)
7. Budite brzi
8. Ne morate uvek znati šta je na filmu pre slikanja …
9. … kao ni posle slikanja
10. Ne brinite o pravilima

lomo aparat
Pored stalnih akcija, lomo paketa, velikog izbora svih vrsta filmova, posetite našu prodavnicu da biste videli kompletnu ponudu autorizovanih Lomography aparata:

BGE Foto Prodavnica 

 

 Cene aparata u  BGE Foto radnji su u skladu sa zvaničnim Lomography A.G. cenama.

Lomo radionica 2010

U saradnji sa udruženjem za promociju nezavisne kulture „Kišobran“ i UK Parobrod, BG Elite Foto je u novembru 2010. godine organizovao besplatnu radionicu lomografije. Pogledajte kako nam je bilo :)

TOP